Contact: 0763 054 345
 

“Du-te Soare, vino Luna’ Sanzienele imbuna…”

Jun

24,2016

 

sursa: pinterest

sursa: pinterest

Sanzienele sunt zane, sanzienele sunt flori, sanzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai indragite personaje mito-folclorice de la noi.

     Sanzienele sunt niste flori de camp galben-aurii, cu inflorescente marunte, pline de polen, aromand puternic a fan si a miere. La cea mai mica atingere se scutura din ele o ploaie fina de aur, pentru ca sunt florile solstitiului de vara, iubitoare de soare, iar viata lor este scurta, de numai doua-trei saptamani, atata vreme cat astrul zilei se afla in taria lui.
     Imaginea lor suava le-a facut Doamnele Florilor, Sant-zianele (Sfintele zeite sau zane), poate pentru ca parfumul lor seamana cu al nici unei alte flori si, totusi, il inglobeaza pe al tuturora. Dar in traditia pupulara, Sanzienele sunt si niste fapturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, fapturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefacatoare.
     Despre Sanziene se povesteste ca intensifica parfumul florilor, maresc puterea tamaduitoare a plantelor de leac, apara copiii de boli, cresc bobul graului, inmultesc pasarile cerului, aduc femeilor prunci frumosi iar fetelor mari, ursitul.
     Sanzienele este o sarbatoare solara, cand Soarele joaca de bucurie pe cer imediat ce rasare, iar la amiaza, incremeneste in loc, inflacarat si biruitor, stapan suprem al cerului si al pamantului.
     Pe 24 iunie sarbatorim Sanzienele sau Dragaica, Ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Ziua Soarelui sau Amutitul Cucului. Incepand de acum si pana in ziua echinoctiului de primavara din anul viitor, cantecul cucului nu va mai fi auzit.
Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

About The Author

Luna lui Faurar se apropie cu pasi repezi. Pentru mine este cu adevarat luna dragostei. In zilele lui februarie m-am implinit ca femeie. Am devenit de doua ori MAMA. Ce poate fi mai frumos! Aducerea pe lume a copiilor este cel mai ianaltator lucru din lume.Sentimentul de bucurie si implinire te poarta pana la cer si nu gasesti cuvinte sa exprimi prima imbratisare a pruncului tau. Daca primul copil, feciorul meu, l-am nascut in 14 februarie, cel de-al doilea, fiica mea, a venit pe lume aproape de Dragobete, pe 26 februarie. In fiecare an, luna februarie e cea mai frumoasa din an! Prin copiii mei intineresc in fiecare an! Zilele dragostei - Sf. Valentin si Dragobetele mi-au adus in dar cele mai frumoase flori, COPIII MEI. Pentru cei care isi sarbatoresc venirea pe lume, pentru mamele care i-au nascut si pentru toti cei care iubesc, gandurile mele de sanatate, bucurii nenumarate si bratele pline de flori! Floraria mobila va este alaturi!

Leave a Reply

Captcha +